05 september Demo Donderdag: archiveren als Aruba – aansluiten op non-profit archieven

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Nationaal Archief

Zet in mijn agenda

Elke informatieprofessional weet hoe lastig het is om aandacht te genereren voor archivering. Helemaal met beperkte budgetten, menskracht en tijd. Vanuit die situatie heeft het Archivo Nacional Aruba samen met diverse partners bijgedragen aan een bijzonder succesvol samenwerkingsproject. In een poging desastreuze effecten van extreme weersomstandigheden vóór te zijn, hebben zij hun krachten gebundeld door zich aan te sluiten bij non-profit organisatie The Internet Archive, om zo een back-up te maken van hun nationaal erfgoed!

Vergroot afbeelding
Beeld: ©RDDI

Archieven in Aruba bevatten een schat aan informatie. Van zonnige oude ansichtkaarten tot boeken over de rol van het land in de slavenhandel en de opleving van oliewinning in Venezuela. Hoe bepaal je wat archiefwaardig is als je wéét dat er archieven verloren zullen gaan door extreme weersomstandigheden? Deels is dat een kwestie van streng selecteren, maar door slim gebruik te maken van hulpaanbod kun je meer archiveren dan je misschien denkt.

Verschillende instellingen hebben archiefmateriaal dat betrekking heeft op Aruba, zoals bibliotheken en archieven. Zij verenigen hun collecties door gezamenlijk aan te sluiten op maatschappelijke initiatieven, zoals The Internet Archive en The Wikimedia Foundation. Zowel de grootste non-commerciële Amerikaanse zender, de Public Broadcasting Service (PBS), als het toonaangevende technologieblad Wired Magazine hebben hier volop aandacht aan besteed.

Crisis of kans?

Het is ongebruikelijk om als land taken uit te besteden aan een non-profit organisatie, maar voor Aruba was het in zekere zin ook onvermijdelijk. De samenwerking roept naast hoop ook vragen op, zoals: wat betekent het om afhankelijk te zijn van private organisaties die zich in een ander land bevinden? Kun je er dan op vertrouwen dat archieven duurzaam toegankelijk blijven?

Ben jij benieuwd naar het perspectief van de initiators van de samenwerking? Kom dan samen het nieuwe archiefseizoen inluiden tidens de Demo Donderdag op donderdag 5 september om 16.00 uur in het Nationaal Archief! Na de gebruikelijke aftrap, waarin we terugblikken op de toekomst, zullen Edric Croes en Peter Scholing hun verhaal vertellen, live vanuit Aruba.

Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar Pepijn van Houdt, p.h.vanhoudt@minocw.nl, o.v.v. Áanmelding Demo Donderdag. Ben je eerder al eens uitgenodigd voor de Demo Donderdag? Dan ontvang je nu automatisch weer een uitnodiging.