01 mei Demo Donderdag: Hack de toekomst van openbare overheidsinformatie!

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Nationaal Archief

Leer van de erfgoedwereld! Elk jaar organiseert het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) de HackaLOD, een hackathon waarbij de deelnemende teams een nacht doorhalen om een originele applicatie met gelinkte erfgoeddata te ontwerpen. Deze befaamde hackathon is een mooi voorbeeld voor de Woo-hackathon binnenkort, die zich richt op de creatieve ontsluiting van overheidsinformatie in plaats van erfgoeddata. Daarom nodigen we je graag uit om te leren van de organisatie en deelnemers van de HackaLOD!

Het hackathon-concept heeft zich inmiddels bewezen als succesformule om softwarecode te optimaliseren en te transformeren ten dienste van de maatschappij. Met de HackaLOD als toonaangevend voorbeeld. Programmeurs, historici, designers en dataspecialisten vanuit diverse organisaties komen samen op bijzondere locaties, van gevangenis tot kerk of zendstation. Ze krijgen  toegang tot datasets van musea, archieven en andere erfgoedorganisaties en gaan op zoek naar creatieve manieren om die te ontsluiten buiten bestaande kaders. En zo zijn er nog veel meer manieren waarop het NDE al jaren samenwerking in de cultuursector stimuleert.

Als voorproefje van de Woo-hackathon geven we deze Demo Donderdag graag het podium aan de organisatie en prijswinnaars van de afgelopen HackaLOD. Eerst zal NDE hun verhaal over de HackaLOD’s vertellen, waarna twee prijswinnende teams hun eindproduct zullen demonstreren.

Ben je benieuwd en laat je je graag inspireren voor de komende Woo-hackathon? Kom dan naar de komende fysieke Demo Donderdag 1 mei om 16.00, op de eerste verdieping van het Nationaal Archief.

Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar Pepijn van Houdt, p.h.vanhoudt@minocw.nl, o.v.v. Aanmelding Demo Donderdag. Mocht je eerder als eens een uitnodiging hebben ontvangen, dan hoef je je niet opnieuw aan te melden: je ontvangt vanzelf een uitnodiging op de mail.

De Demo Donderdagen zijn in 2020 gestart als lunchlezingen op initiatief van RDDI (het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding). In samenwerking met het Nationaal Archief is inmiddels een hele serie sessies georganiseerd, waarin wordt stilgestaan bij de toekomst van de informatierelatie tussen de samenleving en het Rijk: wat is er mogelijk, wat is wenselijk en wat is werkbaar? En dat doen we liefst samen met zoveel mogelijk diverse informatieliefhebbers!