Voorwoord: Meerjarenplan verbetering informatiehuishouding Rijk: meer focus!
Op 2 januari 2019 heeft het Kabinet het Meerjarenplan aan de Tweede Kamer gestuurd. Met dit plan ontstond bij de kamerleden het vertrouwen dat de informatiehuishouding eindelijk stevig op de politieke agenda staat. Inhoudelijk werd het plan ook verbonden met de strategische I-agenda en de sturing op ICT.
RDDI heeft in de eerste maanden van 2019 een ronde gemaakt langs diverse organisaties. Zijn departementen al begonnen met het Meerjarenplan en wat is er verder nodig? Daarnaast is er bij RDDI een externe audit uitgevoerd met de vraag of we op het juiste spoor zitten.
Uit de ronde en de audit kwam echter ook een ander beeld naar voren. Er zijn organisaties die al projectorganisaties informatiehuishouding hebben ingericht en er zijn organisaties die nog niet echt zijn begonnen. Uit de audit bleek dat een aantal organisaties zich zorgen maakt over de omvang van wat er moet gebeuren. Niet alleen vanwege wat nodig is voor de informatiehuishouding, maar ook de druk uit andere ontwikkelingen neemt toe. We moeten veiliger werken, meer digitaal, meer transparant, meer datagestuurd, meer open en met meer oog voor de privacy. Allemaal erg belangrijk, en dat besef is er ook wel degelijk. Tegelijk is er Rijksbreed geen extra geld beschikbaar gesteld. Je moet het dus grotendeels doen met de mensen en de middelen die er al zijn.
RDDI werd positief beoordeeld in de audit omdat het programma het doel heeft te helpen met concrete aanbevelingen en instrumenten, en in staat is geweest een kennisnetwerk op te zetten. Een voorbeeld van hoe we dat doen. In onze Stuurgroep vergadering hebben we laten zien dat het nodig is dat er in de Aanwijzingen voor wet- en regelgeving meer geharmoniseerde termijnen worden afgesproken. Ons eigen onderzoek heeft laten zien dat er 378 verschillende termijnen zijn in 668 wettelijke bepalingen, waarvan we een handzaam totaaloverzicht hebben gemaakt. Daarnaast wordt ons totaaloverzicht van bepalingen overgedragen aan KOOP, als wettenpocket, zodat voor iedere organisatie zichtbaar is welke termijnen er nu gelden.
Naast wat we al hadden beloofd in het Meerjarenplan dienen er zich nieuwe vragen aan. Hoe gaan we om met Whatsapp berichten? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de termijnen voor Wob verzoeken korter worden door bijvoorbeeld betere software? Kan RDDI helpen met een inkoopmantel om goed personeel in te zetten voor informatiehuishouding? Ja, dat kan! Sterker nog, we moeten juist als programma helpen daar waar de behoefte is, en die zit momenteel vooral bij het vraagstuk ‘Hoe vind ik de juiste informatie snel in mijn organisatie’. Dat betekent dat we ook moeten kijken naar onze bijdrage hieraan. Dat heeft de ronde wel laten zien; niet alles kan tegelijk, maar dit is wél het moment om de informatiehuishouding fors te verbeteren. Samen!
