RDDI wenst je heerlijke dagen!
In deze nieuwsbrief een korte terugblik op 2023. En wat we daarin sámen hebben gedaan en bereikt. Daarvoor willen we iedereen hartelijk bedanken. Op naar een mooi 2024!
20 december 2023
Het einde van het jaar nadert. In deze donkere dagen flonkeren de lichtjes. Als voorbode van de feestelijkheden in het verschiet. En om even te mijmeren. Weer een jaar voorbij. Waarin weer veel is gedaan en bereikt. Samen. Daar blikken we in deze laatste nieuwsbrief van het jaar graag even op terug. En natuurlijk willen we méér en sneller. Maar ook aan die versnelling en verdere verbetering wordt hard gewerkt. Bij een cruciale factor daarvoor, gedragsverandering, is een eerste begin te zien. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Jouw rol in een betrouwbare overheid’. Goed nieuws voor een mooi nieuw jaar!
In deze nieuwsbrief een korte terugblik op 2023. En wat we daarin sámen hebben gedaan en bereikt. Daarvoor willen we iedereen hartelijk bedanken. Op naar een mooi 2024!
Met het RDDI-project Handreiking IHH kabinetswissel is met vliegende start begonnen aan een gedragen en concrete handreiking voor een informatiehuishouding op orde voor bewindspersonen en hun stafmedewerkers.
In het project werkt RDDI samen met de stelselpartijen en departementen aan een handreiking voor bewindspersonen, waarin wordt gebundeld hoe zij het beste hun sociale media, berichtenverkeer en e-mails kunnen veiligstellen. De handreiking zal uiteindelijk terecht komen in het Handboek Bewindslieden, ook wel het Blauwe Boek genoemd.
De formele posts van Rutte, de schaatspartijtjes van Hoekstra en de vakanties van De Jonge. De socialemedia-activiteiten van bewindspersonen vallen in principe ook onder de Archiefwet. En in een tijdperk waarin sociale media een integraal onderdeel zijn geworden van het politieke en maatschappelijke landschap, is het bewaren van die digitale content van groot belang.
Maar niet alle sociale media-uitingen van de politieke leiders belanden in het archief. Het project Sociale Media Archivering van het Rijksprogramma voor Duurzame Digitale Huishouding (RDDI) beleidsadvies opgesteld dat de Rijksoverheid gaat helpen om tot een goed beleid te komen. Een van de adviezen: gebruik alleen corporate accounts. Meer weten?
Het project Voorzieningen chatarchivering heeft in 2024 samen met het programma Open Overheid, de stelselpartijen en verschillende departementen hard gewerkt aan de missie om de archivering van chatberichten bij het Rijk efficiënter en effectiever in te richten. Hoe?
Woo Doeth wil zaken die als belemmerend worden ervaren bij het naleven van de de Wet open overheid (Woo) rijksbreed oplossen. Denk bijvoorbeeld aan onduidelijke en daardoor tijdrovende Woo-verzoeken en inefficiënties bij zoeken en lakken. Dat gebeurt in verschillende deelprojecten die zijn voortgekomen uit de implementaties van Woo hulp-tooling en extern geproduceerde rapporten.
Meer uitwisseling over de veranderende praktijk en hoe daarmee om te gaan. Daar bleek behoefte aan bij informatieprofessionals, bleek uit onderzoek van Sebo Boerma, onderwijskundig adviseur van het Leerhuis Informatiehuishouding. Daarom startte hij de podcastserie ‘De veranderende rol van een informatieprofessional’ met de persoonlijke praktijkverhalen van professionals binnen informatiehuishouding.
Wat hebben we op het gebied van digitalisering de afgelopen 25 jaar bereikt? En dan vooral wat betreft de relatie tussen overheid en samenleving. De maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken heeft daar onderzoek naar laten doen: ‘Over schone dromen en verbroken beloften – 25 jaar ICT, overheid en samenleving’. Conclusie: er is veel gebeurd – maar ook heel veel niet. En er is dialoog nodig om ambities de komende 10 jaar wél te realiseren. Guido Enthoven, directeur van het Instituut Maatschappelijke Innovatie (IMI), geeft een samenvatting.
Hoe ga jij om met overheidsinformatie? En hoe staat het met onze gezamenlijke opgave om te komen tot een meer open, transparante en betrouwbare overheid? Dat heeft ICTU in opdracht van RDDI in november onderzocht. Ruim 1.000 collega’s vulden de vragenlijst in. Eerste conclusie: we gaan de goede kant op. Het bewustzijn van het belang en de houding zijn goed. Nu moeten we doorpakken op kennis, gedrag en sturing.
Vanaf nu beschikbaar: de quickstart ‘Schrijven voor openbaarheid’. Een handig hulpmiddel voor iedereen die bij de overheid werkt. Want in principe kunnen ook de stukken die jij schrijft openbaar gemaakt worden. Bovendien is het een van de uitgangspunten van ambtelijk vakmanschap: we werken vanuit verantwoording. En een waarde die hier nauw mee samenhangt is transparantie: we geven zicht in wat we doen, hoe we dat doen en waarom we dat doen. Onder meer door informatie actief en passief openbaar te maken. Hoe je dat doet?
Het zijn de donkere dagen voor en na Kerst. De perfecte tijd om te werken aan je ontwikkeling op de Winterschool van het Leerhuis Informatiehuishouding! Volg een e-learning bij de open haard, luister naar een aflevering van de nieuwe podcastserie tijdens een frisse winterwandeling en maak je goede voornemens meteen waar en organiseer je informatiehuishouding.
Lees meer over de Winterschool en bekijk het volledige aanbod >
Het Leerhuis Informatiehuishouding is continu aan het verbeteren. En om het leeraanbod beter af te stemmen op jouw behoeften, willen ze graag jouw input. Doe daarom vooral mee aan de korte enquête (5 minuten) en laat weten hoe jij denkt over het huidige aanbod en wat je ideeën zijn over het aanbod in de toekomst.
Vorige week, tijdens de laatste Open Donderdag van 2023, nam Arre Zuurmond formeel afscheid als regeringscommissaris Informatiehuishouding. Hoewel hij in 2024 nog een tijdje doorwerkt, heeft hij wel al iets moois nagelaten: de Informatie Academie, een platform voor kennisontwikkeling, -deling en -borging van het i-vakgebied als voorwaarde voor een responsieve overheid. Verschillende betrokken partijen, waaronder RDDI, hebben de intentieverklaring ondertekend voor een goede, open samenwerking. Ander partijen worden van harte uitgenodigd.
Tot en met vrijdag 19 januari 2024 kun je deelnemen aan de 4e informele consultatieronde over concept-werkdefinities en hulpmiddelen voor de Woo-informatiecategorieën Ingekomen stukken, Adviezen en Ontwerpen van wet- en regelgeving. Wat werkt wel en wat niet voor jouw organisatie? Wat is al duidelijk en wat moet nog verder worden uitgewerkt? Ga naar de KIA-groep en draag bij!
Vragen over de werkdefinities van de informatiecategorieën of over het openbaar maken via de Woo-index? Op 11 januari is er weer een digitaal inloopspreekuur! Via het aanmeldformulier kun je vooraf alvast je vragen stellen.
Tot slot alvast een blik naar komend jaar. De ministerraad heeft ingestemd met het Meerjarenplan Openbaarheid en Informatiehuishouding voor 2024-2025. In het plan staat het langetermijnperspectief: een responsieve en open overheid, de voortgang tot nu toe en de prioriteiten en generieke maatregelen tot en met 2025 binnen de 4 actielijnen.