Beeld: ©RDDI

Half werk

Half werk. Dat klinkt niet zo goed. Behálve als je aan het halve werk genoeg hebt om je werk nog beter te kunnen doen. En daar dragen we als RDDI graag aan bij. Bijvoorbeeld door voor nieuwe rijksambtenaren meteen de juiste kennis en goede tools klaar te zetten. Zodat zij meteen vanaf hun onboarding hun informatiebeheer op orde kunnen houden - zoals ze binnenkort ook gaan beloven met de nieuwe ambtseed. Of door ervoor te zorgen dat alle rijksmedewerkers alles wat ze willen en moeten weten over informatiehuishouding en openbaarmaking gemakkelijk en snel kunnen vinden op één centrale plek. Hoe? Dat lees je hieronder.

Een goed begin: de toolkit Informatiehuishouding voor onboarding

Hoe mooi is het als kersverse ambtenaren vanaf het begin hun informatiehuishouding op orde hebben en houden? Omdat ze weten wat ze waar hoe moeten opslaan, beseffend dat ook hun informatie openbaar gemaakt kan worden. Een aantal (rijks)organisaties neemt informatiehuishouding en openbaarmaking daarom meteen mee bij de onboarding. En voor wie dat nog niet doet, is er de toolkit Informatiehuishouding voor onboarding van het Leerhuis Informatiehuishouding. Want een goed begin is het halve werk.

Daarnaast werken we in aanloop naar de nieuwe ambtseed aan de instructie  ‘Informatiehuishouding voor nieuwe rijksmedewerkers’ >

Beeld: ©Leerhuis Informatiehuishouding

Nieuw project: Informatie over Informatie

Eén centrale plek voor alle rijksmedewerkers met alle informatie over informatiehuishouding en openbaarmaking. Waarmee een belangrijke pijler onder een open, transparante overheid – kennis – verder wordt ingevuld. Met dat doel is het RDDI-project Informatie over Informatie van start gegaan. Want uit onderzoek blijkt dat kennis een cruciale factor is bij de gedragsverandering die nodig is.

Lees hier waarom en hoe Informatie over Informatie dat aan gaat pakken >

Websites worden gearchiveerd
Beeld: ©RDDI / Erik Jansen

Eerste informatiecategorieën vanaf 1 november verplicht openbaar

Vanaf 1 november moeten, per Koninklijk Besluit, de eerste vijf informatiecategorieën verplicht openbaar worden gemaakt. Drie daarvan zijn al openbaar; de categorieën Organisatie en werkwijze en Bereikbaarheidsgegevens nog niet.

Lees meer op de website van het programma Open Overheid >

Tweede Kamer
Beeld: Rijksoverheid

Open Gov Week 2024

Wereldwijd een week lang volop aandacht voor een open overheid. Madagascar stak zijn hand op voor transparantie: Atsangako ny tanako ho an'ny mangarahara. Brazilië ‘pingpongde’ 3 dagen lang in korte gesprekken over een open bestuur. Canada ging om de ronde tafel om te kijken hoe het beter kan. Mongolië organiseerde 16 events en Oekraïne maar liefst 31. Ook in Nederland werden in de laatste week van mei evenementen georganiseerd. Het programma Open Overheid verzorgde de kick-off met onder andere programmadirecteur Open Overheid Jacqueline Rutjes en Marianne van den Anker, ombudsman Rotterdam-Rijnmond. Grenzeloos Datalandschap (GDL) organiseerde het event GDL Connect! SPOON lanceerde de Lob- en Wob BES-generator, voor de Antilliaanse evenknieën van het Woo-verzoek. Het ministerie van Justitie en Veiligheid hield de JenV IHH Inspiratiemiddag. En het Leerhuis Informatiehuishouding stond volop in de spotlight met onder meer Meet & Greets, het webinar Duurzame digitale bewaarstrategie en een mooi interview met Leerhuis-hoofd Gijs Martijnse op het rijksbrede Rijksportaal.

Het interview met Gijs kun je ook hier lezen >

Beeld: ©Wiebe Kiestra

RDDI en Leerhuis op Werkconferentie Open Overheid

Woensdag 5 juni was de Werkconferentie Open Overheid, georganiseerd door I-Partnerschap en I-Vakmanschap. Naast verschillende keynote-sprekers en een debat konden de deelnemers verschillende workshops bijwonen. Zo verzorgden Ilse Euser en Lotte Zwart van RDDI de sessie Actieve openbaarmaking; hoe moeilijk kan het zijn? en deed Sebo Boerma van het Leerhuis Informatiehuishouding een aanzet voor een samenwerkingsagenda voor een responsieve overheid.

En dit hebben de twee workshops opgeleverd >

Beeld: ©Leerhuis Informatiehuishouding

KOOP Roadshow: Wat moet je weten over de 17 informatiecategorieën?

Op 28 mei was de voorjaarseditie van de roadshow Overheidspublicaties van het Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP). Tijdens de Roadshow informeerde KOOP decentrale overheden over alles wat te maken heeft met digitaal publiceren. Waaronder de 17 informatiecategorieën in de Wet open overheid waarover RDDI’s Peter Bont samen met Carina Jacobi van BZK een webinar presenteerde.

Wat moet je weten over de 17 informatiecategorieën? Kijk de sessie hier terug >

Ook de andere sessies zijn op YouTube terug te vinden >

De PowerPoint-presentaties vind je op de website van KOOP > 

Beeld: ©RDDI

Het Leerhuis zoekt adviseurs!

Het Leerhuis Informatiehuishouding is op zoek naar een adviseur Leren en ontwikkelen en een senior adviseur Leren en ontwikkelen. Wil jij ervoor zorgen dat informatieprofessionals, andere (rijks)medewerkers en hun leidinggevenden het beste halen uit zichzelf op hét platform voor leren, ontwikkelen en ontmoeten? We zien je sollicitatie graag tegemoet!

Bekijk hier de vacature voor de adviseur Leren en ontwikkelen >

En hier de vacature voor de senior adviseur Leren en ontwikkelen >

twee mannen en een vrouw die overleggen achter een laptop
Beeld: ©RDDI

3e Woo Ontbijtsessie: zo staat het ervoor

Donderdag 23 mei organiseerde de Maatschappelijke Coalitie Over Informatie Gesproken (MCOIG) samen met iBestuur de 3e Woo Ontbijtsessie over de Wet open overheid (Woo). Wat moet onderdeel zijn van een ‘samenhangende nationale aanpak’ voor openbaarheid en informatiehuishouding? En wat zijn de belangrijkste verbeterpunten voor Woo-verzoeken? Daarover spraken onder meer de staatssecretarissen Van Huffelen (Digitalisering) en Gräper-van Koolwijk (Erfgoed- en archiefbeleid) met gasten aan tafel en thuis.

Bekijk hier het video-verslag van de ontbijtsessie en het uitgebreide verslag >

Beeld: ©MCOIG

ACOI-advies over meerjarenplannen informatiehuishouding

Tijdens de 3e Woo Ontbijtsessie presenteerde Martin Berendse, lid/vicevoorzitter van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) het ACOI-advies ‘Alles is niets’ over de meerjarenplannen van de overheid: ontwikkel één nationale aanpak en maak scherpe maar verantwoorde keuzes.

Lees het volledige advies hier >

Beeld: ©MCOIG

ZO! doen zij het: OpenStad

Vaste prik tijdens de Woo Ontbijtsessie is de uitreiking van de Transparantieprijs voor opvallende prestaties op het gebied van een transparante en open informatiehuishouding. De kijkers thuis konden online hun stem uitbrengen voor de top 2. De gemeente Hoeksche Waard ging uiteindelijk met de prijs naar huis ‘vanwege de kleinschaligheid en de praktische manier waarop informatie wordt gepubliceerd’, aldus de jury die bestond uit staatssecretaris Alexandra van Huffelen en gastheer Bas Eenhoorn. Maar de meeste publieksstemmen gingen naar OpenStad, een open source-platform voor digitale participatietrajecten. Met als doel meepraten en meebeslissen voor burgers laagdrempeliger en leuker maken. Al meer dan 40 gemeenten, provincies, woningcorporaties en waterschappen maken gebruik van het platform.

ZO! werkt OpenStad: David Bos en May-Britt Jansen leggen het uit in dit filmpje >

Beeld: ©OpenStad

20 juni: Od Kennissessie

Wat betekent de veranderende informatiewetgeving voor de dagelijkse praktijk van informatieprofessionals? Dat staat centraal tijdens de Od Kennissesie, volgende week donderdag in Utrecht. En RDDI en het Leerhuis Informatiehuishouding zijn erbij met interessante workshops! Hieronder vind je een overzicht.

Aanmelden voor de Od Kennissessie kan hier >

Beeld: ©Od

Aan de slag met informatiehuishouding

Hella Borking, plaatsvervangend directeur van RDDI, vertelt je over de inzichten in het gedrag rond goed omgaan met overheidsinformatie. Daarnaast laat ze zien met welke tools je zelf in je team aan de slag kunt. Hella zal ook aanschuiven bij de paneldiscussie met Paul Deurvorst van het Interprovinciaal Overleg (IPO), Jeroen Jonkers van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) en Rick Koopman van het Waterschapshuis. En een interview met haar is te lezen in het Od-magazine dat je na de Kennissessie mee naar huis krijgt, waarin ze pleit voor meer integraliteit en handelingsperspectief.

Beeld: ©Od

Informatie actief openbaar maken

Peter Bont, projectleider Openbaarmaking en Informatiehuishouding bij RDDI, neemt je stap voor stap mee in de werkwijze om informatie actief openbaar te maken volgens artikel 3.1 van de Woo. Samen maak je een voorbeelddossier openbaar en bespreek je dilemma’s. Zo krijg je inzicht in de praktische implicaties en afwegingen bij openbaarmaking.

Beeld: ©Od

Beleid en uitvoering van chatberichtenarchivering bij het Rijk. Hoe werkt dat?

In deze sessie gaat Arjan Rompelman, strategisch adviseur Chatarchivering bij RDDI, dieper in op de manier waarop de Rijksoverheid invulling geeft aan de opgave om chatberichten te archiveren. Daarbij wordt specifiek ingegaan op de rol die informatiewetten daarbij hebben en hoe je daar invulling aan geeft. Arjan geeft inzicht in hoe informatiewetten enerzijds en beleid, organisatie, gebruikers en techniek anderzijds idealiter kunnen samengaan.

Beeld: ©Od

Strategische vragen achter informatiewetten

Namens het Leerhuis Informatiehuishouding onderzoekt Layla Hassan in een webinar de uitdagingen van nieuwe wetgeving en de aanzienlijke veranderingen die daar het gevolg van zijn. Er wordt gediscussieerd over mogelijke effectieve strategieën, met als doel jou te voorzien van tools en tips om te gedijen in deze dynamische juridische en technologische omgeving.

Beeld: ©Od

Cursusaanbod Leerhuis Informatiehuishouding

Wat staat er de komende maanden op het programma?
Maandag 17 juni Introductie informatiehuishouding & kwaliteitszorg
Woensdag 19 juni Digitale vernietiging (laatste plekken!)
Donderdag 20 juni Verandermanagement – de basis
Maandag 24 juni Ethiek & dilemma’s in de informatievoorziening
Donderdag 27 juni Procesmanagement – de basis
Maandag 1 juli AI en documentbeheer
Maandag 1 juli Basiscursus digitaal informatiebeheer
Woensdag 24 juli Creatief denken
Donderdag 1 augustus Marketing binnen informatiehuishouding

Agenda

19 juni, 12.00 – 18.00 uur, Theater Amare, Den Haag: CIO-dag 2024 – Hoe werken we als overheid digitaal veilig? Wat betekent I-vakmanschap voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken? Dat en meer komt aan de orde op de CIO-dag 2024 voor CIO's, CTO's, CISO's en I-adviseurs.

20 juni, 09.30 – 17.00 uur, The Colour Kitchen, Utrecht: Od Kennissessie 2024 – De 3e editie van de Od Kennissessie ‘Informatiewetten vertaald naar de praktijk’ gaat met presentaties, workshops en discussies uitgebreid in op de weerbarstige relatie tussen wet- en regelgeving en duurzaam toegankelijke informatie.

20 juni 2024, 14.30 – 17.00 uur, Den Haag: Masterclass actieve openbaarmaking – Verrijk jouw leiderschapsvaardigheden! Tijdens deze masterclass wordt de noodzaak van actieve openbaarmaking besproken.

4 juli, 14.30 – 17.00 uur, Hoftoren, Den Haag: Verdiepende masterclass: Mens en organisatie – In principe is openbaarmaking ‘gewoon’ onderdeel van het ambtelijk vakmanschap. Maar wat betekent dat? Voor je medewerkers en voor jou als leidinggevende? In deze module leer je hoe je je team kunt ondersteunen en faciliteren.

11 juli, 15.00 – 16.00 uur, digitaal: Inloopspreekuur 'Ervaring opdoen actieve openbaarmaking' – Heb je vragen over de werkdefinities van de informatiecategorieën of over het openbaar maken via de Woo-index? Stel ze tijdens het maandelijkse inloopspreekuur.