ICBR akkoord met MDTO en vervolgaanpak
Afgelopen dinsdag 5 december heeft de ICBR in navolging van het CIO-beraad besloten om Metagegevens voor Duurzame Toegankelijke Overheidsinformatie (MDTO) vast te stellen als standaard voor de Rijksoverheid voor het vastleggen van metadata, met het oog op uitwisseling en overbrenging van duurzaam toegankelijke informatieobjecten. Evenals de voorgestelde vervolgaanpak (vertaald in een routekaart) om ervaren knelpunten op het gebied van metadata op te lossen. De ICBR heeft ook besloten om het Toepassingsprofiel Metagegevens Rijksoverheid (TMR) in te trekken, daarbij rekening houdend met een overgangsperiode van minimaal 3 jaar. De VNG, provincies en Waterschappen hebben MDTO al als één van de standaarden omarmd.
Als doelstelling opgenomen
Het vaststellen van MDTO als een overheidsbrede standaard is als doelstelling opgenomen in de werkagenda Waardengedreven Digitaliseren. Samen met alle overheden en betrokken partijen bekijken we welke heldere afspraken en werkinstructies nodig zijn voor het vastleggen van metadata over bedrijfsactiviteiten, actoren en mandaten (wat, waar en door wie). Daarbij betrekken we ook de status en inhoud van de verweesde Richtlijn Metagegevens Overheidsinformatie (RMO). Ook zullen het eigenaarschap en beheer van zowel het stelsel van metadata standaarden als voor individuele standaarden (beter) ingericht worden. Naast MDTO zijn er namelijk andere normen en afsprakenstelsels die gehanteerd kunnen worden voor uitwisseling tussen overheden of binnen overheden, alsmede vanuit de overheid naar niet-overheidspartijen. Deze kunnen zelfstandig of in samenhang met MDTO gehanteerd worden.
Zaak van de lange adem
De implementatie van MDTO binnen de Rijksoverheid is – net als bij de andere overheden - een zaak van de lange adem, vraagt afstemming met ICT-leveranciers en gebruikmaking van slimme momenten zoals aanbestedingen. De benodigde doorlooptijd varieert daarmee en ook de kosten zullen per organisatie verschillen. Dat hangt deels af van de keuzes die organisaties zelf kunnen maken over het al dan niet vastleggen van bepaalde attributen (kenmerken), of zij bijvoorbeeld al gebruik maken van het TMR, of het type systeem waarbinnen MDTO wordt toegepast (een DMS of zaaksysteem is hier vaak standaard beter op ingericht dan een vakapplicatie). In 2024 werken we de stappen verder uit voor implementatie van MDTO in relatie tot andere metagegevens die vastgelegd moeten worden.
MDTO is een norm voor het vastleggen en uitwisselen van metagegevens.
Beoogde doeleinden zijn onder andere:
- het mede bepalen van het programma van eisen (requirements) voor het vastleggen en uitwisselen van metagegevens;
- het ontwerpen en bouwen van koppelingen voor het uitwisselen van metagegevens tussen informatiesystemen;
- het beheren en beschikbaar stellen van informatieobjecten; en
- het opstellen van kaders en beleid.
De uitgangspunten achter MDTO zijn:
- vastleggen met oog op uitwisselen
- gericht op informatieobjecten
- domein overstijgend (generiek)
- ten dienste van duurzame toegankelijkheid
- een norm voor de gehele overheid.
Dat laatste zorgt voor een betere synergie en een zo efficiënt mogelijke inzet van beschikbare expertise.
(Meer informatie over) MDTO is te vinden op de website van het Nationaal Archief: MDTO | Nationaal Archief.
In 2024 wordt MDTO aangemeld bij het forum voor standaardisatie voor opname op de ‘Pas toe of leg uit lijst’. De projectgroep informeert over de vervolgaanpak zodra die beschikbaar is.