E-learnings ‘Actieve openbaarmaking’ voor rijksmedewerkers en leidinggevenden
De komende jaren maken rijksorganisaties steeds meer informatie actief openbaar. Dat wil zeggen, openbaar zonder dat een burger, journalist of Kamerlid er eerst om hoeft te vragen met een Wob- of informatieverzoek. Per 1 juli 2021 zijn bijvoorbeeld beslisnota’s rond wetgeving en beleidsvorming actief openbaar. Met de verwachte implementatie van de Wet open overheid (Woo) worden nog meer informatiecategorieën actief openbaar. Maar waarom zien we deze beweging naar meer actieve openbaarheid? Wat houdt het precies in, en wat betekent het voor jouw werk?
Om je een korte maar grondige introductie te geven in het thema actieve openbaarmaking, heeft het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI) twee e-learnings ontwikkeld. Deze zijn voor medewerkers van het Rijk gratis te volgen via de Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO). Maak hiervoor eerst een account aan bij RADIO en klik op het thema ‘Overheidsinformatie’.
De e-learnings zijn beschikbaar in twee varianten: voor rijksmedewerkers en voor leidinggevenden. Beide varianten gaan in op de redenen achter actieve openbaarmaking, de wetgeving en de praktijk (wat maak je wel openbaar en wat niet). Daarnaast hebben beide varianten een module over jouw bijdrage aan meer openbaarheid, vanuit je rol als medewerker of als leidinggevende.
Lees meer over de e-learnings actieve openbaarmaking via onze website: