Wat is informatiehuishouding?

Informatiehuishouding is het geheel aan regels, structuren, processen en voorzieningen gericht op het gebruik en het beheer van informatie. Denk aan het creëren, opslaan, ordenen, bewaren, ontsluiten, verstrekken en vernietigen van informatie.

Wat is informatiehuishouding?

De digitale informatiehuishouding omvat de opslag, het beheer en de verstrekking van gegevens binnen een organisatie. Deze gegevens kunnen variëren van bestanden, chatberichten en e-mails tot foto’s, video’s, illustraties en zelfs een gescand bierviltje met afspraken. Het is essentieel dat de informatiehuishouding van een organisatie adequaat en professioneel is ingericht. Als dit het geval is, zijn alle documenten op het juiste moment en in de juiste vorm beschikbaar.

Videospeler
00:00
00:00
00:00
Gebruik pijl omhoog/omlaag om het volume te verhogen/verlagen.

Waarom is informatiehuishouding belangrijk?

In de samenleving en bij het Rijk zelf groeit de behoefte aan gerichte informatie en transparantie. Zo is het aantal Woo-verzoeken de afgelopen jaren toegenomen. Het kost overheden veel moeite om die Woo-verzoeken binnen de tijd en goed te beantwoorden, want het blijkt niet eenvoudig om de juiste informatie boven tafel te krijgen. Deze zit verstopt in een grote hoeveelheid bronnen zoals afdelingsschijven, documentmanagementsystemen (DMS), de samenwerkruimtes en e-mails. Naast de Woo-verzoeken is het ook voor interne processen, zoals bedrijfsvoering en het maken van beleid van belang dat op een snelle en efficiënte manier over de juiste informatie te kunnen beschikken.

In 2020 is het rapport ‘De informatiehuishouding van het Rijk in 2030’ verschenen. De centrale vraag van het rapport is welke maatschappelijke en organisatorische ontwikkelingen er tot 2030 zullen zijn en wat dit betekent voor de informatiehuishouding bij de overheid. 

Onderzoek

RDDI voert geregeld (gedrags-)onderzoek uit om de informatiehuishouding en openbaarmaking binnen de overheid te verbeteren.