Nieuwe projecten openbaarmaking

Binnen het RDDI-project Openbaarmaking & Informatiehuishouding zijn de afgelopen maanden – in nauwe samenwerking met het programma Open Overheid (PROO) én hiervoor opgerichte werkgroepen – 5 nieuwe deelprojecten gestart: Het ontwikkelen van kaders en hulpmiddelen voor de inspanningsverplichting actieve openbaarmaking (art 3.1 van de Woo), de invulling van de rol van de Woo-contactpersoon, het tegengaan van vermeend misbruik en oneigenlijk gebruik van de Woo, de ontwikkeling van een uniform Woo-proces en het bepalen van de omgang met omvangrijke Woo-verzoeken.

Inspanningsverplichting

Eind vorig jaar is de werkgroep Inspanningsverplichting actieve openbaarmaking van start gegaan. Samen met deze werkgroep, die bestaat uit collega’s van verschillende bestuursorganen die al specifieke ervaring hebben met de verplichting, maken we een advies voor de beleidslijn, die PROO vervolgens verder zal uitwerken. In lijn daarmee gaan we de handreiking Actief openbaar maken doe je zo! uitbreiden en aanvullende hulpmiddelen ontwikkelen. De eerste ideeën voor deze hulpmiddelen zijn uitgewerkt en worden op dit moment aan de werkgroep voorgelegd.

Woo-contactpersoon

Samen met ervaringsdeskundigen gaan RDDI en PROO de invulling en positionering van de rol van de Woo-contactpersoon verder doorontwikkelen (art. 4.7). De werkgroep die hiervoor is opgericht gaat aanbevelingen opstellen, input geven voor (beleids)producten en bijdragen aan de ontwikkeling van leermiddelen en trainingen. De eerste 2 bijeenkomsten hebben inmiddels plaatsgevonden. Hierin zijn onder meer de leerdoelen, de vaardigheden, de competenties en de mogelijkheden voor extra ondersteuning geïnventariseerd die nodig zijn voor de invulling van de rol van Woo-contactpersoon.

Misbruik en oneigenlijk gebruik van de Woo

Dit project gaat handvatten bieden voor de omgang met vermeend misbruik en oneigenlijk gebruik van de Woo (art. 4.6). In de eerste 2 bijeenkomsten zijn onder meer ervaringen en signalen die kunnen wijzen op Woo-misbruik gedeeld. Ook is er een eerste verkenning gedaan van mogelijke tools en andere ondersteuning om misbruik te herkennen en aan te pakken.

Omvangrijke Woo-verzoeken

De – nog op te richten – werkgroep ontwerpt een werkwijze die gehanteerd kan worden bij omvangrijke Woo-verzoeken. Het verwachte resultaat is een nader te bepalen product; bijvoorbeeld een afwegingskader ingebed in een beleidslijn waarin de nieuwe werkwijze is uitgewerkt.

Uniform Woo-proces

Deze werkgroep heeft tot doel om producten te ontwikkelen die voor de ministeries een uniform, dienstverlenend en informatie-gedreven Woo-proces waarborgen dat efficiënt, navolgbaar en responsief is. De werkgroep voorziet in de uitwerking van de processtappen van een uniform Woo-proces en initieert ook de implementatie van dit proces bij de ministeries.

Wil jij zitting hebben in de werkgroepen Omvangrijke Woo-verzoeken of Uniform Woo-proces? De werving gaat binnenkort beginnen, dus hou de RDDI-website en LinkedIn-pagina in de gaten!