Eindejaarsgroet
Door Jacqueline Rutjens, programmadirecteur RDDI
2020 zit er (bijna) op!
In de laatste weken van dit toch al bewogen jaar neemt de informatiehuishouding een extra hoge vlucht. Naast alles wat er al gebeurt bij veel organisaties is pijnlijk duidelijk geworden dat het echt nog niet voldoende is. Burgers en Tweede Kamerleden luiden de alarmklok. Nog steeds duren informatieverzoeken te lang en koppen de kranten dat de democratische verantwoording te wensen over laat. Ook de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed oordeelt op basis van de monitorronde 2020 dat er nog veel werk aan de winkel is. Het ICT landschap waarop de informatiehuishouding is gebouwd is zeer divers en voldoet onvoldoende aan de eisen van deze tijd.
Met de actualisatie van het Meerjarenplan informatiehuishouding Rijk concentreren we ons op meer implementatie ondersteuning. Dat gaat om ondersteuning bij de projecten zoals e-mailarchivering, webarchivering en actieve openbaarmaking bij de organisaties zelf. Daarnaast ook ondersteuning in communicatie naar rijksmedewerkers en de ontwikkeling van de fit gap in professionals. Want ook dat laat de Inspectie zien, het tekort aan de goede deskundigheid neemt toe.
De leden van de laatste Stuurgroep van het jaar pakten allen de handschoen op. Naast alle lopende acties worden de resultaten van de Inspectie goed geanalyseerd en van reacties voorzien. De zeer schrijnende resultaten van de parlementaire onderzoekscommissie Kinderopvang en het ongevraagd advies van de Raad van State worden ter harte genomen. Er is ambitie ook al ziet iedereen dat het niet eenvoudig zal zijn. Ook hebben we te maken met een enorme hoeveelheid aan informatie en met ingesleten werkprocessen waarbij de juiste informatie te vaak verloren gaat. Voor het eerst sinds we begonnen zijn met het rijksbreed aanpakken van de knelpunten is er overal commitment om fors te investeren in de kwaliteit van systemen, processen en vooral in mensen. Wij stellen ons voor dat de ‘gebruiker’ daarbij een actieve rol speelt. Informatiehuishouding is een wereld die niet alleen binnenshuis belangrijk is, maar ook juist daar buiten extra betekenis krijgt.
Onze campagne ‘Goed bewaard’ vindt gretig aftrek. Er is een e-zine, een toolkit, een quiz die je kunt opvragen en onlangs ook de Goed Bewaard Top 40 op Spotify met prikkelende nummers als Message in a bottle (niet heel duurzaam!), Too much information (helemaal waar helaas), Saved (was het maar zo’n feest) en So we won’t forget (speciaal voor de collega’s van het NA).
Met deze lichte kant van al het harde werken maar met een enorme gevoelde verantwoordelijkheid, hopen we te genieten van de broodnodige vrije dagen van het verschrikkelijke jaar 2020. We weten één ding zeker, 2021 moet hét jaar worden dat de informatiehuishouding van het Rijk ten positieve wordt gekeerd.
Tot volgend jaar!