Voorwoord van programmadirecteur Jacqueline Rutjens: De zomer van 2020
We hebben met het programma de eerste helft van 2020 afgesloten en zijn van start met de laatste twee kwartalen. Een opvallend jaar, ook voor de informatiehuishouding. RDDI heeft alle geplande producten, die organisaties nodig hebben om verbeteringen door te voeren, kunnen afronden. Zo staat bijvoorbeeld alles gereed om te kunnen beginnen met de voorbereidingen voor website archivering, die eind 2021 rijksbreed gerealiseerd moet zijn. Het stappenplan met bijbehorende tools is hierbij een handig hulpmiddel. Ook staan er producten klaar om het veiligstellen van e-mails en berichtenapps binnen je organisatie te realiseren.
Maar is iedereen ervan op de hoogte dat deze zaken gereed zijn? En worden ze ook daadwerkelijk ingezet? Voor een programma zijn dat wezenlijke vragen. We zijn er niet alleen om zaken op te leveren, maar we willen ook graag weten of wat we doen als nuttig wordt ervaren. Is er verschil tussen output en outcome? Is de informatiehuishouding verbeterd? Worden informatieverzoeken inderdaad sneller en beter afgehandeld? Kunnen we binnen redelijke termijnen vinden wat we nodig hebben? Zijn we als overheid daadwerkelijk transparanter? Dragen we digitale informatie binnen de afgesproken tijd en kwalitatief duurzaam over aan het Nationaal Archief?
Voor de rijksonderdelen is het hard werken om al deze zaken te realiseren. Dat is niet altijd zichtbaar, maar daardoor zeker niet minder essentieel. Kiezen we als organisatie voor een nieuw DMS? Vernieuwen we onderliggende andere systemen en waar moeten ze dan aan voldoen? Hoe financieren en meten we onze resultaten? Kennen we de maatschappelijke behoefte aan informatie?
Ook medewerkers in het informatiebeheervak hebben extra werk voor hun kiezen gekregen. Bijvoorbeeld om de maatregelen rond Covid-19 vast te leggen en extra informatieverzoeken af te handelen zonder elkaar fysiek te vinden op de werkvloer. Ze stonden naast de collega’s die zich dag en nacht hebben ingezet in het kader van een veilig, sociaal en gezond Nederland. Iedereen heeft z'n weg moeten vinden in het veilig blijven werken, elkaar helpen, thuiswerkend aan goed informatiebeheer doen, omzien naar collega’s en ook zelf overeind te blijven terwijl nieuwe thema’s zich alweer aandienden. Kijk bijvoorbeeld naar het ongevraagde advies van de Raad van State over de ministeriele verantwoordelijkheid.
In, en na de zomer gaan we weer voor jullie aan de slag met een drietal ‘nieuwe’ thema’s: het vervolg op de hotspot, social media archivering en vervroegde digitale overbrenging. We doen dat naast de lopende projecten ’Actieve openbaarmaking overheidsinformatie’ en ‘Wob-hulp’ voor het versneld kunnen afhandelen van Wob-verzoeken. Daarbij zal in het najaar de campagne ‘Werken met overheidsinformatie’ voor de rijksmedewerker van start gaan. Ook gaan we verkennen welke deskundigheid de IV-professional van de toekomst nodig heeft.
Een mooie nieuwe agenda, maar we blijven uiteraard ook ondersteuning bieden bij de implementatie van de afgeronde projecten. We realiseren ons maar al te goed dat het werk bij de organisaties zelf nog de nodige uitdagingen biedt. Zoveel vakgebieden raken elkaar in ons domein en we moeten het simpel maken zonder het plat te slaan, vertelde de Rijksarchivaris mij ooit. Informatiehuishouding is complex en uitdagend, maar bovenal is het belangrijk om samen de informatiehuishouding merkbaar te verbeteren.
Ik wens een ieder, namens RDDI, een hele mooie zomer!
