Het project Gedrag en Organisatieontwikkeling richt zich op het gedrag van rijksmedewerkers bij het goed omgaan met overheidsinformatie. De leidinggevenden spelen bij dat gedrag een belangrijke rol. Om deze reden is in 2023 speciale aandacht besteed aan het gedrag en de rol van leidinggevenden. In de afgelopen 2 jaar heeft RDDI een groot aantal activiteiten uitgevoerd voor de verschillende doelgroepen, in samenwerking met onder meer de Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid, het Nationaal Archief en het programma Open Overheid.
In samenwerking met andere projecten en organisaties zijn in 2023 de volgende producten en leermiddelen gerealiseerd:
- Communicatiebouwstenen (continu)
- Pilot Gedragsinterventie voor leidinggevenden, in samenwerking met RIVM
- Stappenplan IHH voor managers
- Pilot Training voor leidinggevenden
- Gedrag bij e-mailarchivering
- Onboarding leidinggevenden
- Animatie 'Omgaan met overheidsinformatie voor leidinggevenden'
- 4 podcasts over waardegedreven leiderschap
- 4e Flitspanelonderzoek
Voortzetting in 2024
In de loop van 2023 is duidelijk geworden, onder meer uit de respons van het Flitspanelonderzoek, dat er behoefte is aan vervolgactiviteiten op het gebied van gedrag. Om te beginnen bij het hoger management; in 2023 is vooral - en met resultaat - ingezet op gedragsverandering bij het middenmanagement, maar in de hogere echelons is dit nog niet overal voldoende gerealiseerd.
Daarnaast zal in 2024 vanuit het project gericht aandacht zijn voor gedrag in relatie tot openbaarmaking. Zo zal worden gewerkt aan het formuleren van doelgedrag voor openbaarmaking.
Ten slotte wordt overwogen in dit project een verkenning uit te voeren op het gebied van Gedrag en Techniek. Voor dit project is een fiche voor het Programma Open Overheid, spoor Informatiehuishouding, in voorbereiding.
Aanleiding voor het project
Het project Gedrag en Organisatieontwikkeling (GO) valt onder Actielijn 1 van Open op Orde en richt zich specifiek op de rijksmedewerkers. De uitdaging van dit project is om het gedrag van alle rijksmedewerkers te veranderen zodat zij beter omgaanmet overheidsinformatie . Rijksmedewerkers worden in staat gesteld om deze verantwoordelijkheid te nemen doordat ze worden gefaciliteerd met beschikbare expertise, advies en gebruiksvriendelijke informatiesystemen die aansluiten bij afspraken over werkprocessen. Gedragsverandering is geen makkelijke taak. Het betreft in veel gevallen het doorbreken van gewoontes en het beïnvloeden van meerdere gedragsindicatoren die verantwoordelijk zijn voor het gedrag. Daarnaast heeft dit project een grote scope.
Animatie: Omgaan met overheidsinformatie voor leidinggevenden
Hoe gaat jouw team om met informatie? Als leidinggevende ben jij daar verantwoordelijk voor. Een goed functionerende, open overheid vraagt om een verandering in gedrag en cultuur. Hierin heb jij als leidinggevende een belangrijke rol.
Door het goede voorbeeld te geven én jouw team te sturen op een goede informatiehuishouding en hoe je zorgvuldig en bewust omgaat met informatie, kun je je medewerkers inspireren hetzelfde te doen. Bekijk deze animatievideo over wat dit voor jou als leidinggevende betekent.
Omgaan met overheidsinformatie voor leidinggevenden: de interactieve PDF
In deze interactieve PDF vind je allerlei nuttige informatie voor jou als leidinggevende voor het goed omgaan met overheidsinformatie.
Wat doet het project?
Om gedragsverandering te bewerkstelligen ontwikkelt RDDI producten, samen met strategische partners zoals de Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO), Ambtelijk Vakmanschap en het programma Open Overheid. Deze producten zijn gericht op de rijksmedewerkesr en hun leidinggevenden. Daarnaast worden er geregeld (gedrags-)onderzoeken uitgevoerd, zodat de keuzes die gemaakt worden gebaseerd zijn op data en niet op meningen.