Beeld: ©RDDI

Er is een akkoord - en wat ons betreft gaat het nieuwe kabinet meteen goed van start

Ze zijn eruit, de PVV, NSC, BBB en VVD. Er ligt een coalitieakkoord en er kan een kabinet geformeerd worden. Wat dat gaat betekenen voor een open, transparante overheid met een informatiehuishouding op orde, weten we nog niet. Wel dat de nieuwe bewindspersonen meteen goed aan de slag kunnen met hun eigen beheer van e-mail, chatberichten en sociale media. Daarover en méér in deze nieuwsbrief.

Handreiking informatiehuishouding voor bewindspersonen

Het coalitieakkoord is rond en de formatie gaat beginnen. En zodra de nieuwe bewindspersonen er zijn, heeft het RDDI-project Handreiking IHH kabinetswissel een handreiking klaar liggen voor het goed onder beheer brengen van e-mail, chat en sociale media voor een informatiehuishouding op orde. In 4 varianten:

  • een beknopte versie voor henzelf, die ook wordt opgenomen in het handboek voor bewindspersonen (Blauwe Boek)
  • een uitgebreidere versie voor de ambtelijke organisatie die hen gaat ondersteunen
  • een handzame folder met de belangrijkste aanbevelingen voor nieuwe bewindspersonen.
  • een vergelijkbare folder voor vertrekkende bewindspersonen

Daarnaast komt er nog een korte animatie voor de bewindspersonen met visuele uitleg.

Meer weten of de handreiking bekijken? Kijk hier >

Leeg bordes
Beeld: ©RVD

ZO! doen zij het: RVO gaat in de breedte én de diepte

“RVO moet van ver komen,” zegt Hannie de Brabander, programmamanager Transparantie in Informatie bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. “Een lange trein die we op gang moeten brengen.” Inmiddels is die trein aardig op stoom en kunnen we veel leren van RVO’s enthousiaste en inspirerende aanpak om te komen tot een transparante en betrouwbare organisatie.

En zo ziet die aanpak eruit >

Beeld: ©RVO

Leerhuis in the spotlights tijdens de Open Gov Week 2024

Beeld: ©Open Gov Week

Nieuw project: Kwaliteitssystemen

Wat zijn de behoeften aan ondersteuning voor de opzet en implementatie van kwaliteitszorg en kwaliteitssystemen voor de informatiehuishouding bij departementen, Hoge Colleges van Staat en uitvoeringsorganisaties? Dat onderzoekt het nieuwe RDDI-project Kwaliteitssystemen.

Lees wat het project doet en meld je aan voor de kopgroep >

5 juni: Werkconferentie Bouwen aan een responsieve overheid

I-Partnerschap organiseert 5 juni de 3e editie van de werkconferentie ‘Bouwen aan een responsieve Overheid’. Hét event waar Rijk en onderwijs elkaar ontmoeten om het vakgebied informatiehuishouding verder vorm te geven. Om vervolgens concrete samenwerkingen op te zetten voor onderwijsontwikkelingen, onderzoeksprojecten, procesverbeteringen, studentopdrachten en praktijkcasuïstiek. RDDI is er natuurlijk ook bij.

En dit gaan we doen >

Beeld: ©Rijksoverheid

Succesvolle 1e bijeenkomst Informatiebeheer ontmoet: Privacy by Design

Op 18 april was de 1e bijeenkomst in de reeks Informatiebeheer ontmoet: Privacy by Design, deze keer georganiseerd door het Nationaal Archief en het Leerhuis Informatiehuishouding. De diverse groep deelnemers, van uitvoeringsorganisaties en onderwijsinstellingen, grote en kleinere organisaties, zorgde voor een goede discussie en uitwisseling van ideeën op het thema. Deze 1e keer werd ingezoomd op de verhouding tussen de AVG en de Archiefwet.

En dit bespraken de deelnemers daarover >

Beeld: ©Nationaal Archief

Wanted: deelnemers voor leermiddelen actieve openbaarmaking

RDDI ontwikkelt leermiddelen voor actieve openbaarmaking ter ondersteuning van alle overheidsorganisaties. Zodat zij goed aan de slag kunnen met de inspanningsverplichting en verplichte categorieën van de Woo. Zo zijn we onder meer bezig met een infographic en e-learnings. Dit kunnen we niet zonder jouw hulp! We zoeken deelnemers voor de werkgroep. Doe je mee?

Lees dan meer en meld je aan! >

Verschillende mensen overleggen aan een tafel met een aantal documenten op de tafel, een laptop en een kopje koffie

We want more: deelnemers 6e consultatieronde Woo-informatiecategorieën

Op de agenda: de conceptwerkdefinitie Beschikkingen en overzicht, inclusief een bijlage met toelichting op de uitzonderingen. Daarnaast wordt je input gevraagd op een aantal beleidsvragen die van toepassing zijn op meerdere categorieën.

Meedoen kan nog tot en met 20 mei op KIA >

Altijd up-to-date

Vanaf eind mei houdt ook het programma Open Overheid je via een nieuwsbrief op de hoogte met nieuws en achtergronden over onze opgave om te komen tot een open, transparante en responsieve overheid. Zo ben je elke 2 weken weer helemaal up-to-date!

Abonneer je op de nieuwbrief van Open Overheid >

Leerhuis Webinar

Volg de pilot Chatarchivering op KIA

Benieuwd naar de laatste stand van zaken bij het RDDI-project Chatarchivering?

Volg de pilot op KIA! >

beeld van een man die kijkt op zijn telefoon
Beeld: ©RDDI

Beter samenwerken bij Woo-verzoeken, maar hoe?

Verschillende overheidsorganisaties hebben het al, met succes: een betere samenwerking tussen de Woo-behandelaar en de Woo-verzoeker. Bijvoorbeeld door binnen een week telefonisch contact op te nemen. Daarmee laten ze niet alleen merken dat ze een verzoek serieus nemen, maar kunnen ze meteen proberen te komen tot de kern van een Woo-verzoek. En dat kan veel tijd schelen. Het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) gaat aan de slag met de ontwikkeling van een (model)leidraad die organisaties kan helpen de samenwerking tussen verzoeker en behandelaar een passende vorm te geven. Dit is een vervolg op het ACOI-advies ‘Wat kan ik voor u doen?’, dat 9 april werd gepubliceerd.

Lees het advies hier >

Beeld: ©Rijksoverheid

Nieuwe Archiefwet: 1 januari 2026

De nieuwe Archiefwet gaat een jaar later in, samen met het nieuwe Archiefbesluit en de Archiefregeling.

Lees hier waarom >

Beeld: ©Rijksoverheid

JBR 2023: We maken meer actief openbaar

Elk jaar verschijnt op Verantwoordingsdag de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk (JBR). Dit jaar was dat op 15 mei. De jaarrapportage geeft een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van de bedrijfsvoering binnen het Rijk in 2023, variërend van duurzaamheid en personeelszaken tot cyberveiligheid, informatiehuishouding en openbaarmaking. De JBR wordt opgesteld door BZK in samenwerking met andere ministeries.

Een van de highlights uit de JBR 2023: het Rijk maakt meer actief openbaar. Het aantal (actief) gepubliceerde documenten op Overheid.nl is de afgelopen jaren flink gestegen. Tussen 2018 en 2023 is er sprake van een verviervoudiging: van 17.000 in 2018 naar meer dan 71.000 in 2023.

Voor meer cijfers en informatie zie de JBR >

Tip: Bekijk ook de publieksversie! >

Beeld: ©BZK

Save the date: 20 juni Od Kennissessie 2024

De 3e editie van de Od Kennissessie ‘Informatiewetten vertaald naar de praktijk’ gaat uitgebreid in op de weerbarstige relatie tussen wet- en regelgeving en duurzaam toegankelijke informatie. Met presentaties, discussies en workshops. Oók door RDDI. Met onder meer de workshops ‘Aan de slag met Informatiehuishouding’ en ‘Informatie actief openbaar maken’ en de sessie ‘Beleid en uitvoering van chatberichtenarchivering bij het Rijk. Hoe werkt dat?’. Daarnaast neemt plaatsvervangend directeur van RDDI Hella Borking deel aan de paneldiscussie over de gedragscomponent aan verandering. Het Leerhuis Informatiehuishouding is aanwezig met de workshop ‘Strategische vragen achter informatiewetten’ door Layla Hassan.

Bekijk hier het volledige overzicht >

Beeld: ©Od

Agenda

23 mei: Ontbijtsessie Wet open overheid – Van de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken. Met vaste tafelgast staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) én de uitreiking van de Transparantieprijs.

23 mei: NKOO live-dag: Twee jaar Wet open overheid. Waar staan we en hoe verder? – Live bijeenkomst en livestream van het Nederlands Kenniscentrum Open Overheid.

27 t/m 31 mei: Open Gov Week – Meer over de bijdragen van het Leerhuis Informatiehuishouding lees je hierboven.

28 mei: JenV Inspiratiemiddag – Tijdens de Open Gov Week organiseert het programma Open op Orde van het ministerie van JenV een inspiratiemiddag. Tipje van de sluier: Daria Koptina van RDDI geeft een toelichting op de Toolkit IHH.

5 juni: Werkconferentie Bouwen aan een responsieve Overheid - Hèt event, georganiseerd door I-Partnerschap, waar Rijk en onderwijs elkaar ontmoeten om het vakgebied informatiehuishouding verder te vorm te geven.

11 juni: Spreekuur DUTO-raamwerk – Interactieve sessie waar je jouw vragen kunt stellen, in gesprek kunt gaan en ervaringen kunt delen.

11 juni: Inloopspreekuur 'Ervaring opdoen actieve openbaarmaking' – Voor al je vragen over de werkdefinities van de informatiecategorieën of over het openbaar maken via de Woo-index.

11 juni: Bijeenkomst Netwerk Leidinggevenden IHH – Het Leerhuis Informatiehuishouding neemt leidinggevenden van informatieprofessionals mee naar het RIVM om te kijken wat daar speelt op het gebied van informatiehuishouding. Daarnaast kunnen ze zelf cases inbrengen en samen verkennen. Stuur voor meer info en aanmelden een e-mail naar Sebo Boerma, s.p.boerma@minocw.nl

20 juni: Od Kennissessie 2024 – Over de weerbarstige relatie tussen wet- en regelgeving en duurzaam toegankelijke informatie